Sodelovanje z naravo

Portugalski raj

Quinta do Lago, ki leži v regiji Algarve sredi zaščitenega naravnega rezervata, nudi zatočišče številnim divjim živalim in tudi tistim, ki uživajo v vrhunski igri golfa v idiličnem okolju.

Kraj, ki mu ni para

Igrišče Quinta do Lago leži v osrčju zlatega trikotnika regije Algarve in je že od svojega odprtja pred več kot štirimi desetletji eno najpomebnejših letovišč mednarodnega golfa. Danes so tri igrišča luksuznega letovišča s petimi zvezdicami med najboljšimi v Evropi in vključujejo temeljito prenovljeno južno igrišče, ki je priljubljeno med profiesonalnimi igralci organizacije European Tour, in je osemkrat gostilo odprto prvenstvo Portugalske.

  • PAUL OMAHONY

    Nadzornik letovišča, Quinta do Lago

    Ena od edinstvenih stvari v letovišču Quinta do Lago je, da delujemo znotraj nacionalnega parka.

    Paul O’Mahony
TX 4X2
TX 4X2

Dragocen vir

V osupljivem okolju naravnega rezervata Ria Formosa, ki je bil nedavno izbran za eno od sedmih naravnih čudes Portugalske, imajo igralci golfa na vseh ravneh možnost izbire zahtevnih igralnih okolij v slikovitem okolju. Po besedah nadzornika letovišča Paula O’Mahonyja je za vzdrževanje popolnoma urejenega terena potrebno skrbno in natančno upravljanje vode na območju, saj je tukaj malo dežja in več kot 300 sončnih dni na leto.

“Z vso vodo, ki jo porabimo, ravnamo povsem racionalno. Namakamo na podlagi dejanskih podatkov in ne le z vklopom namakalnega sistema. Ko se odstotek vlage zmanjša, takrat začnemo namakati.”

Nuno Fahinha

Odgovorno in trajnostno

Paul in njegovi sodelavci so vedno pozorni na količino vode, ki jo odvzamejo iz tal, da ohranijo igralne površine v brezhibnem stanju. Na zelenicah in po celotnem igrišču uporabljajo posebno programsko opremo in sistem sond, ki merijo dejansko vsebnost vlage v tleh. Poleg tega namakajo le, kadar je to nujno potrebno, ponovna uporaba vode z drugih območij v letovišču pa je ključnega pomena za prihodnje načrtovanje.

“Dolgoročna strategija je zgraditi takšne objekte, da bomo lahko z različnimi postopki reciklirali vodo, ki bo zadostovala za namakanje igrišč, in se nam tako ne bo treba zanašati na vodonosnike, ki tečejo pod nami.”

V stiku z naravo

Naravni rezervat Ria Formosa se razteza 60 km čez zavetrno obalo regije Algarve. Edinstveni ekosistem sladkovodnih in morskih lagun, slanih močvirij, grebenov in pregradnih otokov je dom za veliko raznolikih divjih živali. V golfskem okolju Quinta do Lago (ki vključuje tudi številne ‘vodne luknje’) skrbno sodelujejo z upravo nacionalnega parka in celo z lokalnimi centri za rehabilitacijo divjih živali.

“Številne divje živali, ki se poškodujejo in jih čaka rehabilitacija, kasneje posvoji Quinta do Lago in jih nato ponovno naseli na naša igrišča za golf in v habitate, ki smo jih naravno ustvarili.”

1200
TX 4X2
2653B

Trajnostna biotska raznovrstnost

Po igriščih so skrbno nameščeni tudi hoteli za hrošče ter hišice za ptice in netopirje. Jezera, ki se uporabljajo za namakanje igrišč za golf, so seveda primerni habitati za ribe, žabe in druge vrste živali. To je del odgovornosti, ki bi jo po Paulovem mnenju morali izkazati vsi upravljavci igrišč za golf pri ustvarjanju in izboljševanju habitatov za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

“V preteklih letih smo dokazali, kako lahko povečamo obseg in populacijo teh avtohtonih vrst v regiji Algarve.”

TX 4X2

Čez vse meje

Paul in njegova 70-članska ekipa opravijo v tej vrhunski golfski destinaciji delo v enem dnevu. Vendar pa hitro prizna, da je pri vzdrževanju zemljišč po najvišjih standardih najpomembnejša podpora močne prodajne mreže. Omenja hiter odziv prodajalca na nujne zahteve v letovišču Quinta do Lago, ki je resnično pripomogel k temu, da je igrišče ostalo odprto.”

“Ob sedmih zjutraj me je poklical naš lokalni prodajalec in rekel: ‘Ne skrbite, priskrbel vam bom več traktorjev.’ Tovrstne storitve so resnično utrdile naš odnos in so tisto, kar razlikuje eno blagovno znamko od druge.”

Poiščite najbližjega trgovca

Poiščite najbližjega trgovca

Poiščite svojega trgovca John Deere