DVA LETNA ČASA

Vsako leto, ko se v dolini Ziller v Avstriji ohladi in prvi sneg prekrije nazobčane alpske vrhove, Gerald in njegov sin Hans-Jörg pripravita kočo za zimo v Stackerlalmu. Nato zbereta živino in jo s planine Alm na višini 1850 m odženeta v dolino ter jo prepustita gamsom. Toda takoj, ko se sneg stopi, se znova odpravijo v planino. »Tako je naše življenje,« pravi Gerald Hotter, »to delamo vsako leto.«
ŽIVINA GRE V DOLINO V ZAČETKU OKTOBRA, KJER OSTANE VSO ZIMO. TODA TAKOJ, KO SE SNEG STOPI, GREMO ZNOVA NA PLANINO. TAKO NAREDIMO VSAKO LETO.
GERALD HOTTER

TRADICIONALNI NAČIN

Družina je lastnik pašnika in koče že več stoletij. Družina Hotter je poleti, ko se pripravlja krma, tradicionalno s svojo živino na planini Alm. Gerald pravi, da je mleko na planini najbolj hranljivo v vsem letu. Vsebuje največ hranilnih snovi in maščobe, saj krave jedo samo dobro travo. Na 120 hektarov velikem pašniku jo je dovolj za trinajst krav molznic in devet telet družine Hotter.
MOLZEMO OB PETIH ZJUTRAJ, IZPUSTIMO KRAVE NA PAŠNIK, POČISTIMO HLEV IN POŠLJEMO MLEKO V DOLINO Z ŽIČNICO. POPOLDNE SE VRNEJO V HLEV, DA JIH ZNOVA POMOLZEMO. V HLEVU OSTANEJO ČEZ NOČ, NASLEDNJI DAN PA SE VSE ZAČNE ZNOVA.
HANS-JÖRG HOTTER

UPORABNI STROJI

Življenje na planini Alm je bilo v preteklosti težko. Ni bilo poti ali cest, ljudje pa so vse delo opravili na svojih hrbtih, kot se Hans-Jörg spominja pričevanj svojega dedka. Gnoj so odvažali v koših, pašnike so kosili s koso, seno pa vezali v bale, ki so jih na glavi nosili v hlev. Danes za odvoz gnoja in spravilo sena uporabljamo stroje. Stroji so nam bistveno olajšali življenje.
V STARIH ČASIH NI BILO CESTE, NIČESAR. VSE JE BILO TREBA NESTI NA HRBTU IN HODITI. TO JE BILO FIZIČNO NAPORNO DELO.
GERALD HOTTER

CESTA JE SPREMENILA VSE

Cesta do planine Alm je bila zgrajena pred dvanajstimi leti, spremenila pa ni le načina kmetovanja, ampak tudi stroje. V preteklosti smo morali na planino vse pripeljati s primitivno žičnico, živino pa smo po zahtevni poti gnali peš. Zdaj je vse bistveno bolj dostopno. »Če ima žival nesrečo in si zlomi nogo,« pravi Hans-Jörg, »jo lahko kadar koli odpeljete v dolino.« Ni je treba zaklati na planini, ker ni druge možnosti.
Današnja tehnologija je izjemno napredna. Zagotavlja nam ogromno prednost in omogoča znatno boljše obdelovanje planine Alm.
Gerald Hotter

SLANINA ZA UTRUJENE POHODNIKE

Danes iz doline na planino peš prihajajo le še pohodniki. Za pohod potrebujejo približno dve uri in pol. Na planini Stackerlalm si privoščijo počitek ob pladnju domače slanine, sira, kruha in masla, ki ga postreže njihov alpski gostitelj Gerald. Družina Hotter vsako leto zredi štiri prašiče za slanino in svinjino, Geraldova žena pa celo sama pripravlja Zirbenschnaps, smolnato lokalno specialiteto. Gerald pravi, da vedno več ljudi ponovno odkriva pristne naravne pridelke in samo zato obiskujejo Alm.
Tu je naš dom. Obožujemo našo dolino.
Gerald Hotter

TAKO VISOKO, KOT JE MOGOČE

Družina uživa v sožitju z naravo. Hans-Jörgu se zdijo mesta zanimiva, vendar pravi, da si ne more predstavljati, da bi živel v njih. Pravi, da med pitjem jutranje kave potrebuje pogled na gore in razgled, ki je na voljo samo tukaj. V novembrskih jutrih, ko narava kaže zadnje znake življenja, se pogosto odpelje čim višje in si ogleduje pokrajino z daljnogledom. To je sprostitev za Hansa-Jörga.
Dobro je, kadar vse poteka tako, kot je treba. Brez nesreč, brez padcev živine ... to je vedno zelo pomembno.
Hans-Jörg Hotter

KO SE VRNE POMLAD

Kmalu bo čas, da se vrnemo v dolino. Gerald pravi, da se jeseni z veseljem vrne v dolino. Ko pa pride pomlad, se družina Hotter vrne na svoje pašnike. Ko se bo sneg maja počasi umaknil, bodo živino po cesti znova gnali na planino. Najprej do Aste, njihovega alpskega pašnika na 1400 metrih, nato pa vse do 1850 m nadmorske višine, nazaj domov na Stackerlalm.
Serija Vozil John Deere Gator

Serija Vozil John Deere Gator

Raziščite Ponudbo