REDKA VRSTA

Christian Stotz je že peta generacija glavnih ovčarjev. S 2400 ovcami v treh čredah pase eno največjih potujočih čred v jugozahodni Nemčiji. Pred kratkim je prevzel družinsko podjetje, kar je dandanes redkost. Vsako leto je vedno manj pastirjev, ki to delo opravljajo za poln delovni čas, številna mala podjetja pa ne najdejo naslednika. »Delo je težko, delovni čas pa dolg,« pravi Christian. Toda delo je raznoliko in nikoli ti ni dolgčas.
PASTIR SEM POSTAL, KER SO SE MOJI STARŠI VEDNO UKVARJALI S TEM POSLOM. POZNAM GA ŽE OD MALIH NOG. DELO JE PRIJETNO, ZATO NISEM ŽELEL, DA BI SE PODJETJE ZAPRLO.
CHRISTIAN STOTZ

OD DRAGOCENEGA VIRA DO STRANSKEGA PROIZVODA

Pastirji so v tej regiji v preteklosti preživljali predvsem s prodajo volne. Vendar so se cene v zadnjih letih močno znižale, kupcev pa skoraj ni več. V Nemčiji je ta dragoceni naravni vir zdaj večinoma le stranski proizvod pri pridelavi mesa in ohranjanja krajine. Zato se je Christian Stotz pred nekaj leti začel ukvarjati z lastnim trženjem. 99 % njegovih ovc je pasme merino (pasma, ki daje fino volno), njihova volnena vlakna pa dobavlja dvema regionalnima partnerskima podjetjema, ki jih uporabljata za izdelavo oblačil in sukanca.
ZNAČILNOSTI GATORJA
ENOSTAVEN VSTOP IN IZSTOP
DAN SE OBIČAJNO ZAČNE S PREGLEDOM OVC. NAHRANITI JE TREBA ŽIVALI V HLEVU, NATO PA PREVERITI ŽIVALI V OGRADI IN TISTE, KI SO ODTAVALE.
CHRISTIAN STOTZ

ČUDOVITA BRINOVA VRESIŠČA

Vendar je ena glavnih nalog pastirstva v jugozahodni Nemčiji ohranjanje krajine. Ovce se pasejo po številnih brinovih vresiščih v tej regiji in preprečujejo, da bi se razmnožila. To opravilo bi bilo s stroji težko in drago, zlasti na pobočjih. Ovce so koristne tudi za naravo in biotsko raznovrstnost: pri običajnem kmetovanju bi bile številne rastline in žuželke izpodrinjene ali pa bi izumrle.
OVCE V HLEVU SE PREHRANJUJEJO VEČINOMA S TRAVNO SILAŽO, JAGNJETA PA Z MEŠANICO REGIONALNEGA ŽITA, KI SEVEDA NI GENSKO SPREMENJENO. NA PROSTEM SE PREHRANJUJEJO SAMO S TRAVO IN ZELIŠČI.
CHRISTIAN STOTZ

PASTIR IN VOLK

Podnevi za črede na prostem skrbi pastir. Zvečer jih prestavi na pašnike, ograjene z električnim pastirjem. »To je treba narediti,« pojasnjuje Christian Stotz, »saj ne smejo tavati naokrog same.« Noč prinaša tudi druge težave: v Nemčijo se vračajo volkovi, pastir pa poudarja, da je »čreda ovac znotraj električnega pastirja prava pojedina za takšno žival«. Vendar pa Christian Stotz nekako rešil tudi to težavo.
NAŠA PRIHODNOST TRENUTNO ŠE NI DOREČENA. VOLKOVI SE VRAČAJO, ZATO MORAMO POČAKATI NA RAZPLET DOGODKOV.
CHRISTIAN STOTZ
ZNAČILNOSTI GATORJA
TIHA KABINA

USPEŠNI PIONIRJI

Neposredno trženje, regionalna prodaja in nenavadno visoki standardi kakovosti – člani družine Stolz so bili vedno pionirji. Za Christiana Stotza je trenutno pomembno preizkušanje tehnoloških napredkov. Količino dela na pašnikih in v hlevu želite še dodatno zmanjšati in ga poenostaviti. S starši je spoznal, da napredek na dolgi rok skorajda vedno koristi podjetju. Vendar pa z nasmehom na ustih prizna, da so stari načini dela še vedno najboljši. Pastir pove, da je najpomembneje izpolniti cilje in biti uspešen – in tudi sam opravlja delo na tak način.
Serija Vozil John Deere Gator

Serija Vozil John Deere Gator

Raziščite Ponudbo