Več generacij
gozdnih nadzornikov in lovcev

Karl Mitterhauser verjetno ni iz pravega testa za delo v pisarni. Na srečo se je odločil, da bo raje postal gozdni nadzornik in lovec. Družina Mitterhauser za gozdove ter prostoživeče živali in rastline skrbi že dvanajst generacij, zato bi bila kakršna koli drugačna odločitev skoraj nepredstavljiva. V družinskih spominih je omenjen celo pustolovski lov na jelena z avstrijskim cesarjem Francem Jožefom. Karl Mitterhauser je nadaljeval družinsko tradicijo ter je že več kot 30 let strasten gozdni nadzornik in lovec.
PRI SVOJIH 50-ih SEM DOKAJ USTALJEN IN ZADOVOLJEN. VŠEČ MI JE, KAR DELAM, IN UŽIVAM PRI TEM.
KARL MITTERHAUSER

OZEMLJE KARLA MITTERHAUSERJA

Ozemlje Karl Mitterhauserja obsega približno 8500 hektarov v zahodni Avstriji. Razteza se od dna doline Zillertal in vse do 3000 m nadmorske višine. Pošali se, da za gorske vrhove tako ali tako skrbijo divje živali. V preteklosti je bilo tukaj šest gozdnih nadzornikov in gozdarski urad, zdaj pa Karl Mitterhauser skrbi za gozdove ter prostoživeče živali in rastline skoraj sam. Vendar ni čisto sam, saj alpska brak jazbečarka Bessy po svojih najboljših zmožnostih pomaga svojemu gospodarju.
SKUPAJ SKRBIM ZA PRIBLIŽNO 8500 HEKTAROV. 4500 HEKTAROV JE GOZDA, OSTALO PA SO GORE IN ALPSKI PAŠNIKI.
KARL MITTERHAUSER

DNEVNA SEČNJA LESA

Gozdni nadzornik in lovec uživa pri delu v naravi in z njo. Vendar pravi, da je treba tudi zaslužiti denar, zato se vsak dan ukvarja tudi s sečnjo lesa. »Vsi imajo hišo in vsi potrebujejo pohištvo,« pravi Karl Mitterhauser. Karl nadzoruje podiranje in odvoz lesa do tovarn ter z odstranjevanjem podrtih dreves in vej skrbi za urejen gozd. »V nasprotnem primeru se začne razmnoževati lubadar, ki lahko povzroči ogromno škodo,« pravi Karl Mitterhauser.
ODLOČITEV ZA POKLIC GOZDNEGA NADZORNIKA JE PO MOJEM MNENJU TREBA SPREJETI PO TEHTNEM RAZMISLEKU. ODGOVOREN SI NAMREČ ZA IZJEMNO POMEMBNO DOBRINO – NAŠE NARAVNO OKOLJE.
KARL MITTERHAUSER
ZNAČILNOST GATORJA
MOČAN
VITEL

LOVEC TER NJEGOVE PROSTOŽIVEČE ŽIVALI IN RASTLINE

Med opravili Karl Mitterhauserja se znajde tudi lov. Poleti spremlja stalež divjadi, ko zapade sneg, pa poskrbi, da so živali nahranjene. V starih časih so se jeleni in srne pozimi preselili v toplejše kraje. Danes sta turizem in promet prekinila te alpske poti, zato morajo živali ostati na hladnem zahodnem območju. Gozdni nadzornik in lovec pojasni, da bi živali pri dvometrski snežni odeji umrle od lakote. Zato jih je treba pozimi hraniti.
ZNAČILNOST GATORJA
VETROBRANSKO STEKLO, KI SE POPOLNOMA ODPRE
TO DELO SESTAVLJA VELIKO RAZLIČNIH NALOG, KI SE NENEHNO SPREMINJAJO.
KARL MITTERHAUSER

POKLIC, KI SE SPREMINJA

Na ozemlju Karla Mitterhauserja ljudje pridobivajo les, kmetujejo, obdelujejo alpske pašnike in skrbijo za divje živali. Vendar so v avstrijskem Zillertalu prisotni tudi turizem, smučišča in industrija za prosti čas. Gozdni nadzornik in lovec pravi, da je treba vedno najti soglasje med različnimi interesnimi skupinami. To je dandanes del njegovega poklica, vendar pa je treba slediti novim tehnologijam. Karl Mitterhauser pravi, da se delo nenehno spreminja, zato je treba poskrbeti, da ostnaeš v koraku s časom.
V GOZD POGOSTO ODPELJEMO OTROKE, KJER IZVAJAMO POUK. UŽIVAM PRI OZAVEŠČANJU MLADIH LJUDI O NARAVI IN NJIHOVEM OKOLJU. ONI SO NAMREČ NAŠA PRIHODNOST.
KARL MITTERHAUSER

SAJENJE ZA NASLEDNJE GENERACIJE

Karl Mitterhauser pri svojem delu najbolj uživa pri sajenju mladih dreves (smreke, macesna, pinije in jelke na nekaterih nizko ležečih območjih), ko so odrasla drevesa podrta. Gozdni nadzornik in lovec priznava, da je postavljanje temeljev za naslednjih 150 let lahko občudovanja vredno. In kdo ve? Če se bo družinska tradicija nadaljevala, bodo morda nekoč njegovi pravnuki posekali drevesa, ki jih je posadil danes.
Serija Vozil John Deere Gator

Serija Vozil John Deere Gator

Raziščite Ponudbo